Από το παλιό στο καινούριο

Για να γεννηθεί μία καινούρια κατάσταση χρειάζεται να βιωθεί η παλιά… Με κάποιο τρόπο που φαίνεται μαγικός, κάποια στιγμή το φως ακολουθεί το σκοτάδι, έτσι απλά… Χωρίς πολλή προσπάθεια, οι καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, όπως ακριβώς γίνεται και στη φύση.

Εκεί που υπάρχει ο θάνατος θα δεις και τη ζωή, επειδή κανένα από τα δύο δεν μπορεί να υπάρξει από μόνο του. Σαν οι δύο όψεις ενός νομίσματος, πολλά πράγματα στη ζωή μας γίνονται κατανοητά μέσα από την αντίθεση, και από την ύπαρξη και των δύο αντιθέτων.

Έτσι το παλιό πάει μαζί με το νέο.

Για να γεννηθεί μία καινούρια κατάσταση, χρειάζεται να υπάρχει η παλιά, χρειάζεται να επιτρέψουμε στην παλιά κατάσταση με όλα όσα φέρνει μαζί της, συναισθήματα, ρόλους, συμπεριφορές, να υπάρξει, χρειάζεται να της επιτρέψουμε να βιωθεί, να την παρατηρήσουε, να την αποδεχτούμε… Καθώς το δοκιμάζουμε αυτό, ήδη χτίζουμε το έδαφος για μία νέα κατάσταση. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε όμως αυτό μέσα μας δημιουργείται. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου περνάμε από την παλιά κατασταση στην νέα χωρίς να εχουμε απόλυτη επίγνωση αυτής της μετάβασης.

Η μετάβαση μπορεί να είναι από τα πιο θολά και χαοτικά σημεία της ζωής μας, όπου δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τα πράγματα, δεν μπορούμε να δούμε που πάμε, υπάρχει φόβος και αγωνία και νιώθουμε ότι είμαστε μπροστά στο άγνωστο! Δεν ξέρουμε που θα βρεθούμε, ίσως όμως ξέρουμε ότι η παλιά αυτή κατάσταση δεν λειτουργεί πια για μας, δεν είναι βοηθητική. Ξέρουμε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει, δεν ξέρουμε που μας οδηγεί.

Καθώς δοκιμάζουμε να γνωριστούμε με την παλιά κατάσταση, να την καταλάβουμε, να την αλλάξουμε, να την αποδεχτούμε, ήδη χτίζουμε τη νέα. Δημιουργούμε χώρο για να δημιουργηθεί ένας νέος ρόλος με άλλα χαρακτηριστικά… Δημιουργούμε χώρο για να νιώσουμε νέα συναισθήματα, δίνουμε χώρο στον εαυτό μας να είναι δημιουργικός, αυθόρμητος, επινοητικός.

Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα μας. Μέσα μας όλοι έχουμε μία ευφυία! Μέσα μας όλοι έχουμε έναν σοφό, όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Αν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, αν επιτρέψουμε να ακούσουμε αυτή μας την πλευρά, αν δώσουμε τον απαραίτητο χώρο μέσα μας ώστε αυτή η πλευρά να αναπτυχθεί, τότε θα ακούσουμε και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα για μας, πέρα από μας τους ίδιους.

Τα πράγματα γίνονται από μόνα τους καθώς εμείς μένουμε και βιώνουμε όσα μας συμβαίνουν…δημιουργώντας χώρο στον εαυτό μας να υπάρχει με όλα του τα συναισθήματα ακριβώς όπως είναι…