Λίγα λόγια για μένα

Ηλιάννα-ΠεσσάρηΓεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1986.

Από μικρή, θυμάμαι να ονειρεύομαι να γίνω ψυχολόγος και να δουλεύω με ανθρώπους. Κάθε μέρα της δουλειάς είναι ένα δώρο, η κάθε συνάντηση είναι μία ευκαιρία μοιράσματος, ανάπτυξης και γνώσης μέσα από την αλληλεπίδραση. Βασική φιλοσοφία της δουλειάς μου είναι η αυθεντική συνάντηση και σχέση με τους ανθρώπους και η προσπάθεια μου να δίνω αξία στα καθημερινά θαύματα, σε όλα όσα υπάρχουν μέσα μας, και να ξεκινώ την ματιά μου, βλέποντας πρώτα το φως μέσα στο σκοτάδι -ακόμα κι όταν αυτό είναι πολύ μικρό. Βασική μου επιθυμία είναι να στέκομαι με διαύγεια στον αγώνα για ζωή, συνοδεύοντας τον και δημιουργώντας χώρο για έκφραση.

Πιο πρακτικά λοιπόν, τελείωσα την Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής το 2004. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φ.Π.Ψ. Πρόγραμμα Ψυχολογίας, στη Φιλοσοφική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009). Έχω ειδικευτεί στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno (2009-2013) στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (Ψ.Υ.Κ.Α.Π.).

Από το 2010 έως σήμερα, εργάζομαι ως ψυχολόγος σε ατομικές συνεδρίες και σε ομάδες ψυχοδράματος ιδιωτικά και σε συνεργασία με διάφορα πλαίσια (Σύλλογος ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, Μ.Κ.Ο. Μείνε Δυνατός για την υποστήριξη των ατόμων που εμπλέκονται με τον καρκίνο).

Από το 2014 ξεκίνησα τη λειτουργία του Χώρου Ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος, Προσωπική Ανάπτυξη, στο Παγκράτι.

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκα στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο– μέσα από τη συμμετοχή μου στον θίασο “PlaybackGround”, ως ενεργό μέλος για τέσσερα χρόνια. Από το 2012 έως το 2016, συμμετείχα στα προγράμματα εκπαίδευσης στην μέθοδο του playback στα πλαίσια του Ψ.Υ.Κ.Α.Π.  Από το 2016 έως το 2019, δημιούργησα και συντόνισα την ομάδα playback theatre “ΑνωΝήμα”, η οποία είχε μία ενεργή πορεία και πραγματοποίησε αρκετές παραστάσεις.

Επίσης, στηρίζω τις αρχές και τη φιλοσοφία του Attachment Parenting, τόσο στη ζωή μου, όσο και στην δουλειά μου. Η φιλοσοφία αυτή βασίζεται στην φροντίδα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού, καθώς ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του. Την εφαρμόζω τόσο με γονείς που έχουν παιδιά όλων των ηλικιών, όσο και με ενήλικες που θέλουν να δουν και να φροντίσουν το παιδί που ήταν κάποτε.

Η αγάπη μου για τον άνθρωπο και την αυτογνωσία, με οδήγησε να γνωρίσω καλύτερα το σώμα και να μάθω να το συμπεριλαμβάνω στον δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης. Ανακάλυψα ότι η yoga είναι ένας δρόμος που οδηγεί προς τα μέσα και μας φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό αλλά και με το πως αυτός και όλα όσα βιώνει, αποτυπώνονται στο σώμα. Ασκούμαι στην yoga 5 χρόνια συστηματικά και εκπαιδεύτηκα στην Hatha Yoga (2019-2020- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 200 ωρών για καθοδηγήτρια yoga \ yoga alliance) και συνεχίζω να κάνω την προσωπική μου πρακτική και συνεχώς να με γνωρίζω και να με αναπτύσσω. Συντονίζω μαθήματα-συναντήσεις yoga,ατομικά και ομαδικά, βάζοντας μέσα την ψυχοθεραπευτική μου ματιά που συνοδεύει ό,τι κάνω. Το σώμα μας γίνεται το όχημα για να ταξιδέψουμε προς τα μέσα, συμπληρώνοντας την ψυχοθεραπευτική δουλειά, ή ακόμα και ανεξάρτητα σαν ένας ξέχωρος δρόμος αυτογνωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μου πορείας:

  • Εργάστηκα για 3 χρόνια στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση υποστήριξης ατόμων που εμπλέκονται με τον καρκίνο Be strong (“Μείνε Δυνατός”), στο τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης, βλέποντας ατομικά ραντεβού και οργανώνοντας ομάδες ασθενών.
  • Επίσης, πρόσφερα τις υπηρεσίες μου εθελοντικά στον Σύλλογο ατόμων με Σκλύρηνση κατά πλάκας, στο Ελληνικό, συντονίζοντας ομάδες ψυχοδράματος ασθενών.
  • Οργάνωσα εργαστήρια ψυχοδράματος και προσωπικής ανάπτυξης για τα παιδιά του λυκείου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.
  • Έκανα πρακτική άσκηση στα Παιδικά Χωριά SOS ΑΘηνών, στην Εταιρία προστασίας σπαστικών “Πόρτα Ανοιχτή”, και στο Συμβουλευτικό – Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές Ηλιοτρόπιο.

Συνεχίζω να εμπλουτίζω τα εργαλεία της δουλειάς μου μέσα από διάφορα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, συστηματικά και να φροντίζω την προσωπική μου ανάπτυξη και στήριξη μέσα από εποπτείες και συμμετοχές σε εργαστήρια και ομάδες ψυχοθεραπείας.