Λίγα λόγια για μένα

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1986.

Από μικρή, θυμάμαι να ονειρεύομαι να γίνω ψυχολόγος και να δουλεύω με ανθρώπους. Κάθε μέρα της δουλειάς είναι ένα δώρο, η κάθε συνάντηση είναι μία ευκαιρία μοιράσματος, ανάπτυξης και γνώσης μέσα από την αλληλεπίδραση. Βασική φιλοσοφία της δουλειάς μου είναι η αυθεντική συνάντηση και σχέση με τους ανθρώπους και η προσπάθεια μου να δίνω αξία στα καθημερινά θαύματα, σε όλα όσα υπάρχουν μέσα μας, και να ξεκινώ την ματιά μου, βλέποντας πρώτα το φως μέσα στο σκοτάδι -ακόμα κι όταν αυτό είναι πολύ μικρό. Βασική μου επιθυμία είναι να στέκομαι με διαύγεια στον αγώνα για ζωή, συνοδεύοντας τον και δημιουργώντας χώρο για έκφραση.

Πιο πρακτικά λοιπόν, τελείωσα την Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής το 2004. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φ.Π.Ψ. Πρόγραμμα Ψυχολογίας, στη Φιλοσοφική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009). Έχω ειδικευτεί στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno (2009-2013) στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (Ψ.Υ.Κ.Α.Π.).

Από το 2010 έως σήμερα, εργάζομαι ως ψυχολόγος σε ατομικές συνεδρίες και σε ομάδες ψυχοδράματος ιδιωτικά και σε συνεργασία με διάφορα πλαίσια (Σύλλογος ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, Μ.Κ.Ο. Μείνε Δυνατός για την υποστήριξη των ατόμων που εμπλέκονται με τον καρκίνο).

Από το 2014 ξεκίνησα τη λειτουργία του Χώρου Ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος, Προσωπική Ανάπτυξη, στην Αθήνα.

Η αγάπη μου για τον άνθρωπο και την αυτογνωσία, με οδήγησε να γνωρίσω καλύτερα το σώμα και να μάθω να το συμπεριλαμβάνω στον δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης. Ανακάλυψα πρώτα ότι η Yoga είναι ένας δρόμος που οδηγεί προς τα μέσα και μας φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό αλλά και με το πως αυτός και όλα όσα βιώνει, αποτυπώνονται στο σώμα. Ασκούμαι στην yoga από το 2014, συστηματικά και εκπαιδεύτηκα στην Hatha Yoga (2019-2020- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 200 ωρών για καθοδηγήτρια yoga \ yoga alliance) και συνεχίζω να κάνω την προσωπική μου πρακτική και συνεχώς να με γνωρίζω και να με αναπτύσσω. Εισάγω στοιχεία από τη φιλοσοφία και την πρακτική της yoga μέσα στις συναντήσεις με τους ανθρώπους, όπως είναι η επαφή και γνωριμία με το σώμα και τις ανάγκες του, αναπνοές και συγκέντρωση και στοιχεία διαλογισμού και mindfulness. 

Στην ίδια πορεία σώματος-ψυχής, άρχισα να ασχολούμαι με το τραύμα και πως αυτό αποτυπώνεται και αποθηκεύεται μέσα στο σώμα. Εκπαιδεύτηκα στο ψυχοθεραπευτική μέθοδο του Dr Gabor Mate, Compassionate Inquiry (2022-2023), Ενσυναισθητική διερεύνηση.  Σε αυτήν την πορεία μου, έμαθα ακόμα περισσότερα για το πως το σώμα αποθηκεύει και συγκρατεί όλα όσα γίνονται στη ζωή μας και τα βιώματα μας, και τρόπους για να ανακαλύπτουμε αυτά τα συσσωρευμένα ανέκφραστα συναισθήματα και να τους δίνουμε χώρο έκφρασης. Συνδυάζω αυτή τη μέθοδο με το ψυχόδραμα που αγαπώ πολύ, δίνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στο σώμα να ακουστεί και να εκφραστεί.

Το τραύμα και πως επηρεάζει τις ζωές μας είναι κάτι που με γοητεύει πολύ. Συνεχίζω την εκπαίδευση μου πάνω στο τραύμα και θεωρώ τη δουλειά μου Trauma informed – είμαι ενήμερη για το τραύμα και φροντίζω η δουλειά μου να έχει την απαραίτητη ασφάλεια και ευαισθησία ώστε να δίνει χώρο να εξερευνήσουμε αυτά που πονάνε στον προσωπικό ρυθμό του καθενός, χωρίς πίεση και χωρίς απαίτηση. 

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκα στο Playback Theatre- αυτοσχέδιο θέατρο– μέσα από τη συμμετοχή μου στον θίασο “PlaybackGround”, ως ενεργό μέλος για τέσσερα χρόνια. Από το 2012 έως το 2016, συμμετείχα στα προγράμματα εκπαίδευσης στην μέθοδο του playback στα πλαίσια του Ψ.Υ.Κ.Α.Π. Από το 2016 έως το 2019, δημιούργησα και συντόνισα την ομάδα playback theatre “ΑνωΝήμα”, η οποία είχε μία ενεργή πορεία και πραγματοποίησε αρκετές παραστάσεις.

Επίσης, στηρίζω τις αρχές και τη φιλοσοφία του Attachment Parenting, τόσο στη ζωή μου, όσο και στην δουλειά μου. Η φιλοσοφία αυτή βασίζεται στην φροντίδα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού, καθώς ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του. Την εφαρμόζω τόσο με γονείς που έχουν παιδιά όλων των ηλικιών, όσο και με ενήλικες που θέλουν να δουν και να φροντίσουν το παιδί που ήταν κάποτε.

Συνεχίζω να εμπλουτίζω τα εργαλεία της δουλειάς μου μέσα από διάφορα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, συστηματικά και να φροντίζω την προσωπική μου ανάπτυξη και στήριξη μέσα από εποπτείες και ατομική θεραπεία και συμμετοχές σε εργαστήρια και ομάδες ψυχοθεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια έχω παρακολουθήσει και παρακολουθώ εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό:

-“Ψυχόδραμα και τραύμα” και “psychodramatic Bodywork”

-στις τεχνικές της ήπιας βιοενεργειακής σωματικής ψυχοθεραπείας της Εύας Ράιχ,

-στην συστημική προσέγγιση με θέμα την “ευαλωτότητα – ανθεκτικότητα και αποθέματα στο τραύμα”

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μου πορείας:

Εργάστηκα για 3 χρόνια στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση υποστήριξης ατόμων που εμπλέκονται με τον καρκίνο Be strong (“Μείνε Δυνατός”), στο τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης, βλέποντας ατομικά ραντεβού και οργανώνοντας ομάδες ασθενών.

Επίσης, πρόσφερα τις υπηρεσίες μου εθελοντικά στον Σύλλογο ατόμων με Σκλύρηνση κατά πλάκας, στο Ελληνικό, συντονίζοντας ομάδες ψυχοδράματος ασθενών.

Οργάνωσα εργαστήρια ψυχοδράματος και προσωπικής ανάπτυξης για τα παιδιά του λυκείου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.

Έκανα πρακτική άσκηση στα Παιδικά Χωριά SOS ΑΘηνών, στην Εταιρία προστασίας σπαστικών “Πόρτα Ανοιχτή”, και στο Συμβουλευτικό – Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές Ηλιοτρόπιο.

 

Συντονίζοντας σε retreat με τη συνάδελφο μου, Δήμητρα Αναστασίου

Το επάγγελμα του θεραπευτή δεν σταματά ποτέ να ζητά την προσωπική μου ανάπτυξη. Κάθε βήμα που κάνω για μένα είναι ένα ακόμα λιθαράκι ώστε να μπορώ να στέκομαι με καθαρότητα και φροντίδα δίπλα στους ανθρώπους. Έχω πολλή αγάπη για τους ανθρώπους, την θεραπεία, την συνάντηση με τον εαυτό μας και τους άλλους και κυρίως το μικρό παιδί μέσα μας που θέλει την αγάπη μας και την προσοχή μας.