Προσωπική δουλειά στο ζευγάρι- Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η προσωπική δουλειά στο ζευγάρι

Οι σχέσεις είναι ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια προς κατανόηση, επειδή παράλληλα με τα δύο μέλη μίας σχέσης, υπάρχουν και πολλές ασυνείδητες δυνάμεις που αλληλεπιδρούν. Συνήθως, το μοτίβο, σε κάθε σχέση είναι ότι διαφορετικά πράγματα σκέφτομαι, διαφορετικά εκφράζω, διαφορετικά πράττω και διαφορετικά πράγματα καταλαβαίνει ο άλλος που είναι απέναντι μου, ο οποίος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτό το μοτίβο, η επικοινωνία είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη ειλικρίνεια, κυρίως προς τον εαυτό μας και αντίστοιχη πρόθεση.

Υπάρχουν καταστάσεις που ο άλλος ανακινεί μέσα μας κάτι ιδιαίτερο, κάτι που ίσως ούτε εμείς αναγνωρίζουμε και πιθανά να μας δυσκολεύει. Μία σχέση που μας καλεί σε δέσμευση, μας καλεί σε μία εγγύτητα, σε μία σχέση πολύ κοντινή!

Οι κοντινές σχέσεις είναι από τις πιο απαιτητικές επειδή σε αυτές βλέπω τον εαυτό μου καλύτερα από οποιεσδήποτε άλλες σχέσεις. Είναι σχέσεις καθρέφτες. Μέσα σε αυτές μπερδεύουμε συχνά το δικό μας κομμάτι με του άλλου, αυτό που είναι «δικό μας» με αυτό που δεν είναι, μπερδεύουμε τα είναι μας, τις ευθύνες μας, τα συναισθήματα μας. Μέσα τους κρύβονται προσδοκίες, προσμονές, πόνος, φόβος αλλά και χαρά, ευτυχία, ολοκλήρωση. Το πώς θα δημιουργήσουμε αλλά και θα διατηρήσουμε μία τέτοια σχέση είναι δουλειά μίας ζωής, με την έννοια ότι είναι μία συνεχόμενη προσπάθεια συσχέτισης με μένα και τον άλλον.

Στις δύσκολες καταστάσεις που η επικοινωνία χάνεται, είναι πολύ συχνό και πολύ ανθρώπινο να βλέπω και να μιλάω πολύ γι’ αυτό που ο άλλος κάνει, και όχι για αυτό που κάνω εγώ. Βγάζω κάποια συμπεράσματα ή κάνω υποθέσεις που αφορούν τον άλλον και ξεχνάω το πιο σημαντικό : να κοιτάξω εμένα, που είμαι, πως σχετίζομαι, τι θέλω… Είναι λογικό επειδή είναι πιο εύκολο να παρατηρήσω τον άλλον. Όμως αν παρατηρήσω και εμένα, ίσως βρω περισσότερες απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Εγώ είμαι ξεκάθαρη σε αυτή τη σχέση, τι μηνύματα δίνω, πως θα μπορούσε να τα ερμηνεύει ο άλλος, υπάρχει κάτι που κάνω εγώ, που μπορεί να μπερδεύει τον άλλον, τι εξυπηρετεί για μένα μία σχέση μη ξεκάθαρη, πάω κοντά; κ.ο.κ.

Στη δουλειά με το ζευγάρι, γίνεται αυτή η προσπάθεια να βρούμε τον χώρο και τον χρόνο να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια και να εκφράσουμε στον άλλον απέναντι μας τον εαυτό μας όπως είναι, αναλαμβάνοντας όλα όσα νιώθουμε. Γίνεται μία προσπάθεια να αναγνωρίσουμε το μοτίβο της επικοινωνίας που δεν λειτουργεί, να το παρατηρήσουμε και ίσως έτσι να το αλλάξουμε…

Όλοι έχουμε μέσα μας σοφία και μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πάντα. Συχνά, δεν επιτρέπουμε οι ίδιοι μία αναγνώριση επειδή μπορεί να είναι επίπονη. Μπορεί να αντιστεκόμαστε σε αυτήν ή να μην θέλουμε να δούμε αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας. Για πολλούς, μία δυσκολία στον τρόπο που σχετίζομαι είναι η αφορμή να ξεκινήσουν δουλειά με τον εαυτό τους ή με το ζευγάρι τους- ψυχοθεραπεία ζεύγους. Γενικότερα, θα λέγαμε οι σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής μας. Το να είμαστε ειλικρινής με τον άλλον προϋποθέτει την προσωπική εσωτερική μας ειλικρίνεια, το να μπορώ να είμαι καλά μαζί σου προϋποθέτει το να είμαι καλά μαζί μου, μέσα μου.

Πρακτικά:

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους αποτελείται από μία σειρά συναντήσεων που πραγματοποιούνται κατόπιν συννενόησης με το ζευγάρι που επιθυμεί να δοκιμάσει.

Η κάθε συνάντηση διαρκεί μιάμιση ώρα και η συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το ζευγάρι και την επιθυμία του.

Η πρώτη συνάντηση καθορίζεται κατόπιμ τηλεφωνικής επικοινωνίας.