Η οικογένεια μου, ρίζες και κλαδιά |Βιωματικό σεμινάριο ψυχοδράματος

Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019

11:00 – 17:00
“Οικογένεια είναι εκεί απ’ όπου θες να φεύγεις κι εκεί που πάντα θες να γυρνάς.”
 Οικογένεια είναι οι ρίζες μας, είναι όσα κουβαλάμε.
Όμως είναι και η ώθηση για το πόσο μακριά θα πετάξουμε και τι δικό μας θα ανακαλύψουμε σε αυτό το πέταγμα.
H oικογένεια μας δίνει τις ρίζες, μας δίνει τις αποσκευές, μας δίνει και τα εφόδια.
Από εκεί διαμορφώνουμε την πρώτη εικόνα για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις, από εκεί μαθαίνουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας ή να τον αμφισβητούμε, από εκεί παίρνουμε τις βασικές αξίες για τη ζωή, την αγάπη, τα συναισθήματα, τις σχέσεις, κ.ο.κ.
Στην πορεία της ζωής, μπορούμε όλα αυτά να τα αναγνωρισουμε, να τα εμπλουτίσουμε, να τα διαμορφώσουμε, να τα δεχτούμε ή να τα αρνηθούμε, να τα αλλάξουμε ή να τα διορθώσουμε.
Όσο περισσότερη επίγνωση αποκτάμε γύρω από την οικογένεια και τους βασικούς ανθρώπους που την αποτελούν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, για τις αξίες της, τις σχέσεις της, τα μοτίβα της, τόσο περισσότερο μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας κόσμο, με τις δικές μας ποιότητες και τα δικά μας χρώματα.
 
Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, μέσα από την μέθοδο του ψυχοδράματος και με βασικό μας εργαλείο το κοινωνικό άτομο (ψυχοδραματική τεχνική), θα επιχειρήσουμε μία εξερεύνηση στον κόσμο της οικογένειας μας και το πως αυτή καποιες φορές μας βοηθάει και άλλες μας εμποδίζει στα προσωπικά μας βήματα.
 
Θα συναντηθούμε με αυτά που κουβαλάμε σαν φορτία αλλά και σαν εφόδια από τις ρίζες μας και θα αναπτύξουμε την ικανότητα μας να ανοίγουμε τα κλαδιά μας ψιλά στον ουρανό όσο μακριά ή όσο κοντά από τις ρίζες θέλουμε!
 
Το σεμινάριο απευθύνεται:
 
-σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη, είναι ή θέλουν να μπουν στον δρόμο της αυτογνωσίας,
-σε όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το οικογενειακό τους σύστημα και να φωτίσουν τον τρόπο που λειτουργεί και τους επηρεάζει,
-σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το ψυχόδραμα και την ομαδική δουλειά
αλλά ακόμα και
-σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς ψυχικής υγείας ή οποιονδήποτε δουλεύει με ανθρώπους στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης,
-σε όσους θέλουν να γνωρίσουν αυτό το εργαλείο (το κοινωνικό άτομα) με βιωματικό τρόπο και να δουν πως θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν στη δουλειά τους.
 
Το υλικό του σεμιναρίου προκύπτει με τρόπο αυθόρμητο και βιωματικό μέσα σε ένα ομαδικό κλίμα, ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα χτίσουμε όλοι μαζί!
 
Συντονίστρια: Ηλιάννα Πεσσάρη, ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια
Κόστος συμμετοχής: 50€
 
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται τηλεφωνικά!
 
Τι είναι το κοινωνικό άτομο;
 
Το κοινωνικό άτομο είναι μία τεχνική της κοινωνιομετρίας, της επιστήμης που εξερευνά τις συνδέσεις ή την έλλειψη συνδέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους.
Το κοινωνικό άτομο είναι ένα εργαλείο που εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στα άτομα μίας οικογένειας ή ενός συστήματος. Είναι ένα διάγραμμα, μία εικόνα ή μία εκδραμάτιση που αναπαριστά τα άτομα με τα οποία είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Η μελέτη αυτών των σχέσεων και των δυναμικών αυτών των ατόμων, μας βοηθά να κατανοήσουμε την δική μας σχέση με αυτούς τους σημαντικούς άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Το κοινωνικό άτομο προσφέρει την ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας, μέσα στο οικογενειακό μας σύστημα με έναν τρόπο αντικειμενικό. Μας βοηθά εξίσου στην ατομική και την ομαδική ψυχοθεραπεία και μπορεί να χρησιμοιηθεί και ως σημείο αναφοράς καθόλη την διάρκεια της προσωπικής δουλειάς.
Το κοινωνικό άτομο είναι ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και να μας βοηθήσει στην εξερεύνση τους.
Λίγα λόγια για το ψυχόδραμα:
 
Το ψυχόδραμα ανήκει στο χώρο της ψυχοθεραπείας και είναι μία ομαδική μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην διεύρυνση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας μας, ξεκινώντας από αυτά που ήδη έχουμε. Όλοι μας έχουμε μέσα μας στοιχεία που λειτουργούν και μας βοηθάνε, αυτή είναι η βάση από την οποία ξεκινάει το ψυχόδραμα για να δουλέψει με το άτομο και την προσωπικότητα.
 
Σε μία ψυχοδραματική, ομαδική συνάντηση, αυτό που μας απασχολεί, που νιώθουμε ή που περνάμε στην καθημερινή μας ζωή, μία σχέση, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε σε μία εικόνα, χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα της ομάδας, αντικείμενα του χώρου και το σώμα μας. Θέλουμε με τη βοήθεια του συντονιστή να αναπαράγουμε την κατάσταση αυτή και μετά να την εκδραματίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λόγια, κίνηση, να την δούμε απ’ έξω, να μπούμε στη θέση των άλλων ατόμων, κ.α. Είναι σαν το άτομο να γίνεται ο σεναριογράφος και ο συντονιστής να είναι ο σκηνοθέτης αυτής της σκηνής. Εννοείται πως δεν πρόκειται για θέατρο, ούτε για θεατρική παράσταση. Αυτά είναι μόνο εργαλεία που δανειζόμαστε ώστε να δουλέψουμε ψυχοθεραπευτικά.
 
Στο ψυχόδραμα- ειδικά στις ομάδες- δημιουργείται αυτός ο χώρος όπου μπορούμε να γνωριστούμε και να έρθουμε κοντά ανακαλύπτοντας αυτά που μας ενώνουν, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Όλοι μας ζούμε, όλοι είμαστε άνθρωποι και αυτό από μόνο του αρκεί για να μπορούμε να μοιραστούμε και να συνυπάρξουμε.
 
«Ζωή είναι η τέχνη της συνάντησης»