Ομάδα νέων ενηλίκων, 18-23 ετών!

(Με την μέθοδο του ψυχοδράματος)

 Κάθε Τρίτη 13:30-15:30

Έναρξη: 23 Ιανουαρίου 2024

Η είσοδος στην ενήλικη ζωή φέρνει πολλές αλλαγές και είναι μία πρόκληση μέσα στη ζωή! Είναι μία περίοδος γεμάτη αναζήτηση και διαμόρφωση της ταυτότητας μας! Μία περίοδος που προσπαθούμε να τοποθετηθούμε και να βρούμε τη νέα μας θέση στον κόσμο μας!

Στις ομάδες αυτές μαθαίνουμε:

  • να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας,
  • να βρίσκουμε τους κατάλληλους τρόπους έκφρασης του εαυτού μας,
  • να αναπτύσσουμε τον αυθορμητισμό και την δημιουργικότητα μας,
  • να λειτουργούμε σε ομάδα, συνεργατικά και ισότιμα,
  • να εμπιστευόμαστε εμάς και τους άλλους,
  • να υποστηρίξουμε και να υποστηριχθούμε
  • να μοιραζόμαστε,
  • να ακούμε πραγματικά,
  • να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε το ποιοί είμαστε, διαμορφώνοντας την ταυτότητα μας,
  • να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο!


Οι δικές μας ιστορίες, τα δικά μας συναισθήματα, όσα κρατάμε μέσα μας και αποφασίζουμε να τα μοιραστούμε, παίρνουν μορφή και θα ζωντανέψουν πάνω στην “σκηνή” από μας τους ίδιους, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας εμπιστοσύνης και εγγύτητας. Οι δικές μας εμπειρίες θα γίνουν το υλικό το οποίο θα διερευνήσουμε και θα δοκιμάσουμε να βρούμε τις δικές μας προσωπικές απαντήσεις.

Σε μία τέτοια ομάδα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτά που έχουμε μέσα μας, να τα μοιραστούμε με τους άλλους, να απολαύσουμε τον εαυτό μας και την συνύπαρξη με τους άλλους.

Το εργαστήρι αυτό είναι μία εξερεύνηση του εσωτερικού μας κόσμου, της δημιουργικότητας μας και του άλλου.

Το υλικό:

Ασκήσεις που αφορούν: το χτίσιμο εμπιστοσύνης, την γνωριμία με τους άλλους, την ενεργοποίηση του σώματος, την απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων, τη δημιουργικότητα, τον αυτοσχεδιασμό, τις ισότιμες σχέσεις και τη συνεργασία.

Μέσα από την μέθοδο του ψυχοδράματος, το παιχνίδι, την δημιουργικότητα, τη δράση και την επικοινωνία, δημιουργούμε ένα κλίμα όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε και να είμαστε ο εαυτός μας.

Συντονίστρια: Πεσσάρη Ηλιάννα, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2155 051 995 και 693 8 165 911.

Κόστος συμμετοχής: 60€/μήνα

Λίγα λόγια για το ψυχόδραμα:

Το ψυχόδραμα ανήκει στο χώρο της ψυχοθεραπείας και είναι κατά βάση μία ομαδική μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην διεύρυνση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας μας, ξεκινώντας από αυτά που ήδη έχουμε. Όλοι μας έχουμε μέσα μας στοιχεία που λειτουργούν και μας βοηθάνε, αυτή είναι η βάση από την οποία ξεκινάει το ψυχόδραμα για να δουλέψει με το άτομο και την προσωπικότητα.

Σε μία ψυχοδραματική, ομαδική συνάντηση, αυτό που μας απασχολεί, που νιώθουμε ή που περνάμε στην καθημερινή μας ζωή, μία σχέση, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε σε μία εικόνα, χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα της ομάδας, αντικείμενα του χώρου και το σώμα μας. Θέλουμε με τη βοήθεια του συντονιστή να αναπαράγουμε την κατάσταση αυτή και μετά να την εκδραματίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λόγια, κίνηση, να την δούμε απ’ έξω, να μπούμε στη θέση των άλλων ατόμων, κ.α. Είναι σαν το άτομο να γίνεται ο σεναριογράφος και ο συντονιστής να είναι ο σκηνοθέτης αυτής της σκηνής. Εννοείται πως δεν πρόκειται για θέατρο, ούτε για θεατρική παράσταση. Αυτά είναι μόνο εργαλεία που δανειζόμαστε ώστε να δουλέψουμε ψυχοθεραπευτικά.

Στο ψυχόδραμα- ειδικά στις ομάδες- δημιουργείται αυτός ο χώρος όπου μπορούμε να γνωριστούμε και να έρθουμε κοντά ανακαλύπτοντας αυτά που μας ενώνουν. Δεν απαιτούνται κοινές ή παρόμοιες εμπειρίες. Όλοι μας ζούμε, όλοι είμαστε άνθρωποι και αυτό από μόνο του αρκεί για να μπορούμε να μοιραστούμε και να συνυπάρξουμε., με όλο του το είναι, χωρίς να αμύνεται, να λογοκρίνεται ή να σκέφτεται

«Ζωή είναι η τέχνη της συνάντησης»

Περισσότερα για το ψυχόδραμα και το Playback theatre θα βρείτε εδώ.