Η μεταξύ μας δυναμική, εγώ και εσύ

Οι σχέσεις είναι ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια προς κατανόηση, επειδή παράλληλα με τα δύο μέλη μίας σχέσης, υπάρχουν και πολλές ασυνείδητες δυνάμεις που αλληλεπιδρούν. Συνήθως, το μοτίβο, σε κάθε σχέση είναι ότι διαφορετικά πράγματα σκέφτομαι, διαφορετικά εκφράζω, διαφορετικά πράττω και διαφορετικά πράγματα καταλαβαίνει ο άλλος που είναι απέναντι μου, ο οποίος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτό το μοτίβο, η επικοινωνία είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη ειλικρίνεια, κυρίως προς τον εαυτό μας και αντίστοιχη πρόθεση.

Υπάρχουν καταστάσεις που ο άλλος ανακινεί μέσα μας κάτι ιδιαίτερο, κάτι που ίσως ούτε εμείς αναγνωρίζουμε και πιθανά να μας δυσκολεύει. Μία σχέση που μας καλεί σε δέσμευση, μας καλεί σε μία εγγύτητα, σε μία σχέση πολύ κοντινή!

καθρέφτηςΟι κοντινές σχέσεις είναι από τις πιο απαιτητικές επειδή σε αυτές βλέπω τον εαυτό μου καλύτερα από οποιεσδήποτε άλλες σχέσεις. Είναι σχέσεις καθρέφτες. Μέσα σε αυτές μπερδεύουμε συχνά το δικό μας κομμάτι με του άλλου, αυτό που είναι «δικό μας» με αυτό που δεν είναι, μπερδεύουμε τα είναι μας, τις ευθύνες μας, τα συναισθήματα μας. Μέσα τους κρύβονται προσδοκίες, προσμονές, πόνος, φόβος αλλά και χαρά, ευτυχία, ολοκλήρωση. Το πώς θα δημιουργήσουμε αλλά και θα διατηρήσουμε μία τέτοια σχέση είναι δουλειά μίας ζωής, με την έννοια ότι είναι μία συνεχόμενη προσπάθεια συσχέτισης με μένα και τον άλλον.

Γνωριζόμαστε και μεταξύ μας δημιουργείται μία δυναμική. Η δυναμική αυτή σίγουρα δεν είναι τυχαία με μας. Είναι κομμάτι μας, αντικατοπτρίζει τον τρόπο που λειτουργούμε, τον τρόπο που σχετιζόμαστε γενικά με τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε σχέση καθρεφτίζεται ο τρόπος που εγώ σχετίζομαι, τι επιλέγω (ασυνείδητα φυσικά), τι σχέσεις φτιάχνω, τι επιτρέπω, πως στέκομαι, υποχωρώ, συγκρούομαι, ανέχομαι, παίρνω πρωτοβουλίες, με άλλα λόγια, τι ρόλους παίρνω και διατηρώ σε μία σχέση.

Στις δύσκολες καταστάσεις που η επικοινωνία χάνεται, είναι πολύ συχνό και πολύ ανθρώπινο να βλέπω και να μιλάω πολύ γι’ αυτό που ο άλλος κάνει, και όχι για αυτό που κάνω εγώ. Βγάζω κάποια συμπεράσματα ή κάνω υποθέσεις που αφορούν τον άλλον και ξεχνάω το πιο σημαντικό : να κοιτάξω εμένα, που είμαι, πως σχετίζομαι, τι θέλω… Είναι λογικό επειδή είναι πιο εύκολο να παρατηρήσω τον άλλον. Όμως αν παρατηρήσω και εμένα, ίσως βρω περισσότερες απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Εγώ είμαι ξεκάθαρη σε αυτή τη σχέση, τι μηνύματα δίνω, πως θα μπορούσε να τα ερμηνεύει ο άλλος, υπάρχει κάτι που κάνω εγώ, που μπορεί να μπερδεύει τον άλλον, τι εξυπηρετεί για μένα μία σχέση μη ξεκάθαρη, πάω κοντά; Κ.ο.κ.

Η πράξη της δέσμευσης

Κάθε μπερδεμένο μήνυμα που στέλνω στον άλλον ή που δέχομαι από αυτόν, σημαίνει εσωτερική σύγκρουση. Συνήθως υπάρχουν δύο βασικές δυνάμεις μέσα μας που μας κινούν, ο φόβος και η αγάπη. Υπάρχουν καταστάσεις που ενεργοποιούν περισσότερο τον φόβο και μας κάνουν πιο κλειστούς, επιφυλακτικούς, μπερδεμένους και καταστάσεις που ενεργοποιούν μέσα μας την αγάπη, δίνοντας μας στοιχεία ζωντάνιας, ανοιχτότητας, τόλμης.

Η πράξη της δέσμευσης σημαίνει αρχικά, να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας, να αποφασίσουμε να εμπλακούμε, να πάμε κοντά, να τολμήσουμε ακόμα και να πληγωθούμε. Να δεσμευτούμε κάπου εμπεριέχει ένα ρίσκο, το ρίσκο της απώλειας και του πόνου.

Το να μην δεσμεύομαι είναι μία στάση ζωής γενικότερα, είναι μία στάση πιο παθητική προς τη ζωή και τους ανθρώπους, μία στάση που με κάνει να κρατιέμαι λίγο πίσω από τις καταστάσεις, που λειτουργώ περισσότερο στην περιοχή του φόβου. Δεν δεσμεύομαι σημαίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σημαίνει αποφεύγω, φοβάμαι, κάνω πίσω, κοιτάω από απόσταση…

Στην απλοποίηση του είναι σαν να λέμε δεν αφήνομαι να σε γνωρίσω για να μην σε χάσω.

Αντίθετα, αυτός που τολμά να δεσμευτεί κινείται περισσότερο από την αγάπη και από την διάθεση εξερεύνησης, σε όλους τους τομείς της ζωής. Εμπλέκεται και τολμά να πληγωθεί. Αφήνεται να γνωρίσει τον άλλον, με ρίσκο να χαθεί και να το ξαναβρεί.

κοντά

Όλοι έχουμε μέσα μας σοφία και μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πάντα μέσα μας. Συχνά, δεν επιτρέπουμε οι ίδιοι μία αναγνώριση επειδή μπορεί να είναι επίπονη. Μπορεί να αντιστεκόμαστε σε αυτήν ή να μην θέλουμε να δούμε αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας.  Για πολλούς, μία δυσκολία στον τρόπο που σχετίζομαι είναι η αφορμή να ξεκινήσουν δουλειά με τον εαυτό τους- ψυχοθεραπεία. Γενικότερα, θα λέγαμε οι σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής μας. Το να είμαστε ειλικρινής με τον άλλον προϋποθέτει την προσωπική εσωτερική μας ειλικρίνεια, το να μπορώ να είμαι καλά μαζί σου προϋποθέτει το να είμαι καλά μαζί μου, μέσα μου.