Τι σημαίνει να είμαι γυναίκα

Τόσα έχουν ειπωθεί και ειπώνονται καθημερινά για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Οι περισσότεροι από μας, έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες κουβαλάμε πάρα πολλή εξωτερική πληροφορία για το πως πρέπει να είμαστε, πως να φαινόμαστε, πως να καθόμαστε, πως να φερόμαστε, πως να μιλάμε, τι πρέπει να κάνουμε, κ.ο.κ.

Περνάμε από μία εποχή όπου δεν είχαμε καμία θέση στην κοινωνία, καταπιεσμένες, στο περιθώριο, εξαρτημένες από κάποιον άνδρα, χωρίς διακιώματα, ως κατώτερο ή αδύναμο φύλο, σε μία εποχή που οι γυναίκες προσπαθούν να τα κάνουν όλα και να τα καταφέρνουν όλα. Από ένα άκρο σε ένα άλλο. Τώρα οι περισσότερες γυναίκες, δουλεύουν, φροντίζουν τα παιδιά, το σπίτι και κουβαλάνε κι άλλες απαιτήσεις πάνω τους, όπως να φαίνεσαι όμορφη, να φροντίζεις τον εαυτό σου (χωρίς καν να γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η φράση. Συνήθως εννοείται ως να φαίνεσαι περιποιημένη, νέα και ξεκούραστη), να βλέπεις τις φίλες σου, να πάρεις προαγωγή, να πηγαίνεις γυναστήριο, και πολλά πολλά ακόμα.

Οι γυναίκες καταλήγουν να προσπαθούν να ανταποκριθούν σε όλα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι ισότητα. Πολύ συχνά στη ζωή είναι αναγκαίο να περάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο για να βρούμε την ισορροπία. Ίσως αυτό να συνέβη και περάσαμε από το περιθώριο στην υπερπροσπάθεια. Αν παρατηρήσεις καλά μπορεί να δεις ότι κάτι ξεκινάει να αλλάζει σε πολλές γυναίκες και η ισορροπία προσεγγίζεται σιγά σιγά. Όμως έχουμε ακόμα και πολύ δρόμο.

Έχω την αίσθηση ότι πολύ συχνά οι ίδιες οι γυναίκες είμαστε αυτές που κρατάμε τον εαυτό μας σε αυτήν την κατάσταση, που προσπαθούμε συνέχεια να βρούμε τη θέση μας. Που μεγαλώσαμε από άλλες γυναίκες που τα κάνανε όλα μέσα στο σπίτι, και που μας μάθανε ότι έτσι πρέπει να γίνεται, από άνδρες που ήταν δίπλα σε αυτές τις γυναίκες και δεν το παρατηρούσαν καν. Ένας κύκλος που οι περισσότεροι από μας τον κουβαλάμε μέσα μας, άνδρες, γυναίκες. Τον κουβαλάμε και τον δημιουργούμε ξανά και ξανά, χωρίς παύση, χωρίς διερώτηση. Σαν προγραμματισμένοι από μέσα μας, σαν σε αυτόματο.

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος χρειάζεται να κάνω μία παύση. Χρειάζεται να σταματήσω και να δοκιμάσω να συνδεθώ ξανά με την φύση μου, με όλα όσα βρίσκονται μέσα μου, κάτω από τα μαθημένα και αυτοματοποιημένα. Αυτά που βρίσκονται μέσα σαν γνώση αρχέγονη, φυσική σαν από πάντα. Αυτά θα μας πουν. Κάποια είναι κοινά για όλους και κάποια μοναδικά για τον καθένα. Αυτη η πληροφορία που υπάρχει μέσα μας μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις.

Μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε και να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε πέρα από τα στερεότυπα, πέρα από τις κοινωικές αναμονές. Μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη του πραγματικού δυναμικού μας, να μας οδηγήσει στην επαφή με το τι σημαίνει για την καθεμία χωριστά η γυναικεία φύση (ή για τον καθένα η ανδρική), να ακούσουμε και να σταθούμε στις ανάγκες μας καθώς αυτές έρχονται από μέσα μας. Να δώσουμε απαντήσεις προσωπικές σε τάσεις και ιδέες φορεμένες, όπως ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει παιδιά, η γυναίκεα πρέπει να δουλεύει ή για τι σημαίνει ερωτισμός ή σεξουαλικότητα, και άλλα πολλά. Να δώσουμε χώρο στην ύπαρξη μας, να συνειδητοποιήσουμε τις ενοχές και την ντροπή που κουβαλάμε όταν προσπαθούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Να δουλέψουμε μαζί της (με την ντροπή και την ενοχή) μέχρι να μην έχει λόγο να είναι εδώ.

Πιστεύω ότι για κάθε πράγματα στη ζωή δεν υπάρχει μία κοινή για όλους απάντηση. Χριεάζεται να στραφώ μέσα μου, να συγκεντρωθώ στο ποιός είμαι και να ακούσω. Να ακούσω ποιός είμαι αυτή τη στιγμή, σε αυτή την δεδομένη περίοδο της ζωής μου, εδώ που έχω φτάσει, με όλα όσα κουβαλάω. Να μπορέσω να τα αμφισβητήσω, κάποια να τα κρατήσω και κάποια να τα αφήσω. Άλλα να ανακαλύψω ή να τα δημιουργήσω.

Η κάθε γυναίκα και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός γι’ αυτό που είναι. Να βρούμε την ελευθερία να εκφράσουμε τον εαυτό μας και την γυναικεία μας πλευρά όπως αυτή είναι μέσα στην καθεμία απο μας.

Να βρούμε αυτόν το χώρο μέσα μας, μακριά από τα στερεότυπα, μακριά από τις ταμπέλες και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και να ακούσουμε μέσα μας τι είναι αυτό που μας κάνει γυναίκες, τι σημαίνει για την καθεμία απο εμάς να είναι γυναίκα, τι είναι αυτό που με κάνει να είμαι όπως είμαι;

Σ’ ένα κόσμο που μας ωθεί στην ομοιογένεια, που δεν επιτρέπει την χαλάρωση, δεν επιτρέπει την διαφοροποίηση, που απαιτεί αποτελέσματα και γρήγορους ρυθμούς, σε αυτόν τον κόσμο που ο χρόνος τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, που περνάμε από τον έναν στόχο στον άλλον, απο το ένα στάδιο στο άλλο, είναι μεγάλη υπόθεση να κάνουμε μία παύση, να σταθούμε λίγο, να αφουγκραστούμε, να διερωτηθούμε… ποιά είναι η φύση μας;

τι χρειάζομαι για να είμαι καλά μέσα στη ζωή μου;

τι χρειάζομαι αυτόν τον καιρό;

πως μπορώ να εκφράζω τον εαυτό μου στην ολότητα του;

Η θυληκότητα, όπως και κάθε άλλο στοιχείο μας, είναι κάτι που ξεκινάει από μέσα μας και εκφράζεται προς τα έξω. Είναι κάτι που το βρίσκουμε μέσα μας, στο σώμα μας, στην καρδιά μας… δεν είναι κάτι που προσδιορίζεται από το έξω.

Ας επιτρέψουμε να αφουγκραστούμε τι σημαίνουν όλα αυτά για την καθεμία μας χωριστά… και να βρούμε τον δικό μας μοναδικό τρόπο να νιώθουμε γυναίκες. Να βρούμε την δική μοναδική ομορφιά που έρχεται από μέσα μας και όχι από αυτά που ορίζουν ή περιμένουν οι άλλοι από μας.

Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας όπως τον χρειάζεται… ας γνωρίσουμε το κάθε στάδιο της ζωής μας με όλα όσα ζητάει. Ας τιμήσουμε το κάθε στάδιο με τον χρόνο που ζητάει.

Σε μία εποχή που μας λέει τρέχα και γίνε, το να είσαι αυτό που είσαι είναι μαγικό!